knieklachten fysio groningen

– Diagnose van knieklachten
– Effectieve behandelingen
– Pré- en postoperatief
– Hulp bij revalidatie
– Voor sporters én niet-sporters

Het Centrum voor Knieklachten:
dé oplossing voor al je knieklachten.

Snel herstel bij knieklachten

Je kunt rekenen op onze kennis en kunde door jarenlange ervaring en expertise op het gebied van knieklachten. Hierdoor kunnen jouw klachten op een zo effectief mogelijke manier behandeld worden en werken we samen met jou aan een voorspoedig herstel.

Hieronder vind je een overzicht van diverse knieklachten die het Centrum voor Knieklachten kan behandelen:

Blijf niet te lang doorlopen met knieklachten

Ons advies is om niet te lang door te lopen met knieklachten. Hoe groot of klein de klachten ook zijn. Het is niet alleen erg vervelend voor jezelf maar lang doorlopen met knieklachten kan de klachten ook verergeren en de weg naar herstel daardoor langer maken dan nodig is. Mail ons je klacht en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om je te helpen bij een snel herstel!


Jumpers Knee

Een jumpers knee (ook wel ‘springers knie’) is een overbelastingsblessure van de kniepees tussen de knieschijf en het scheenbeen. Deze blessure komt vooral voor bij sporters die een sport beoefenen waarbij regelmatig gesprongen wordt, zoals bij basketbal en volleybal.
 

Klachten en oorzaak

Aanvankelijk is er alleen pijn na het sporten maar uiteindelijk ook tijdens het sporten. De oorzaak van een jumpers knee is meestal overbelasting, de knie wordt meer belast dan hij aankan. Ook standsafwijkingen van de knie, enkel of knieschijf kunnen tot deze klachten leiden. Echografie kan een nuttige aanvulling zijn bij het stellen van de diagnose.
 

Behandeling

Een jumpers knee is vaak een hardnekkige blessure. Meestal moet de intensiteit van het sporten tijdelijk aangepast worden. Eventueel kan een brace of tape ondersteuning bieden. Daarnaast moet de pees versterkt worden zodat het de belasting wel aan kan.

Je doet er goed aan om onder begeleiding aan je herstel te werken. Het Centrum voor Knieklachten kan je hier uitstekend bij helpen.

Herken je bovenstaande klachten of heb je een ‘jumpers knee’ en wil je hier op een snelle en effectieve manier van af? Mail ons je klacht en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om je te helpen bij een snel herstel!
Terug naar boven


Kunstknie

Slijtage van de knie komt veel voor. Met het ouder worden kan het kraakbeen in de knie geleidelijk gaan slijten of zelfs helemaal verdwijnen. De botuiteinden worden dan ruw en schuren langs elkaar. Dat soort slijtage wordt artrose genoemd.

Artrose veroorzaakt een steeds erger wordende pijn bij het bewegen. Zwelling en stijfheid zorgen ervoor dat de knie niet meer goed kan buigen en strekken. Door het verdwijnen van het kraakbeen ontstaat er speling in het gewricht, wat pijn met zich meebrengt. Verdwenen kraakbeen ‘groeit’ niet meer aan, maar de kwaliteit van de resterend kraakbeen kan wel verbeterd worden door middel van oefeningen.
 

Klachten en oorzaak

Als er dermate artrose in een knie zit kan hij worden vervangen door een kunstknie, ook wel ‘nieuwe knie’ genoemd. Het implanteren van een knieprothese betekent dat de uiteinden van het dijbeen, het scheenbeen en, indien nodig, de achterkant van de knieschijf worden vervangen door een prothese.
 

Behandeling

Na de operatie is de knie vaak nog beperkt in het buigen en strekken. Dat is lastig bij het lopen (strekken) en fietsen (buigen). Oefeningen om de knie weer mobiel te maken zijn er op gericht om dit zo snel mogelijk weer mogelijk te maken.

De beweeglijkheid komt vaak niet meer volledig terug maar de knie zonder pijn helemaal kunnen strekken en onder een haakse hoek kunnen buigen is wel weer mogelijk. Hierdoor zijn de meeste activiteiten weer mogelijk met een kunstknie.

De revalidatie duurt gemiddeld drie maanden.

Herken je bovenstaande klachten of heb je een kunstknie en wil je op een snelle en effectieve manier revalideren? Mail ons je klacht en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om je te helpen bij een snel herstel!
Terug naar boven


Meniscus klachten

De meniscus is een halvemaan-vormig kraakbeenschijf die in de knie zit en de dreunen tussen het onder- en bovenbeen opvangen.
 

Klachten en oorzaak

Door het ouder worden kan de meniscus verzwakken en scheurtjes krijgen. Ook door plotseling draaien kunnen er scheurtjes optreden in de meniscus, de zogenaamde ‘voetbalknie’. Hierdoor zijn er ook veel jongere mensen met deze klachten.
 

Behandeling

Sommige delen van de meniscus zijn doorbloed, hierdoor is spontaan herstel mogelijk, eventueel in combinatie met fysiotherapie. De diepere delen van de meniscus zijn niet doorbloed waardoor spontaan herstel onmogelijk is. In dat laatste geval is een kijkoperatie mogelijk om de losse flapjes van de meniscus bij te knippen. Na de operatie kan het Centrum voor Knieklachten ondersteunen bij het revalideren.

De duur van de behandeling bij meniscus klachten is sterk afhankelijk van de aard van de klachten. Dat varieert van een aantal weken tot een aantal maanden. In overleg met het Centrum voor Knieklachten wordt met jou de verwachte duur van de behandeling besproken.

Herken je bovenstaande klachten of heb je bijvoorbeeld een ‘voetbalknie’ en wil je hier op een snelle en effectieve manier van herstellen? Mail ons je klacht en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om je te helpen bij een snel herstel!
Terug naar boven


Voorste kruisband revalidatie

De voorste kruisband zorgt voor stabiliteit in de knie. Door een forse verdraaiing van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen kan de voorste kruisband geheel of gedeeltelijk scheuren.
 

Klachten en oorzaak

Als de kruisband scheurt door bijvoorbeeld een ongeval raakt de knie instabiel, je zwikt er dan vaak door. Andere symptomen bij letsel aan de voorste kruisband zijn dat het kniegewricht niet meer kan worden gestrekt of je kunt nauwelijks meer op het been lopen.
 

Behandeling

Door middel van oefeningen gericht op de stabiliteit kan de knie weer stabiel worden. Blijft men er desondanks door zwikken dan is operatief ingrijpen een mogelijkheid. Er wordt dan een stuk pees uit het bovenbeen gehaald en op de plek van de kruisband geplaatst. Hiermee is de stabiliteit van de knie hersteld.

Bij operatief ingrijpen volgt echter wel een revalidatietraject van circa 6 tot 9 maanden waarin geleidelijk wordt opgebouwd naar een volledig functionele knie.

Herken je bovenstaande klachten of heb je een gescheurde knieband en wil je hier op een snelle en effectieve manier van herstellen? Mail ons je klacht en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om je te helpen bij een snel herstel!
Terug naar boven


Knieschijf klachten

De knieschijf vormt een gewicht met het bovenbeen. Over de knieschijf loopt de grote bovenbeenspier waarbij de knieschijf als sesambeentje fungeert; het zorgt voor een gunstigere krachtverdeling van de spier.
 

Klachten en oorzaak

Door meerdere oorzaken, zoals door overbelasting bij sporten, slijtage door ouderdom of door een ongeval, kan de knieschijf problemen geven. Er ontstaan dan pijnklachten bij activiteiten waarbij kracht gezet wordt, zoals traplopen en tegen de wind in fietsen.
 

Behandeling

Door middel van oefeningen kan de knieschijf als het ware gepolijst worden of kan de knieschijf verbeterd worden. De knie tijdelijk anders belasten draagt eveneens bij. Soms kan ondersteunende tape of een brace ook helpen.

Herken je bovenstaande klachten en wil je hier op een snelle en effectieve manier van af? Mail ons je klacht en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om je te helpen bij een snel herstel!
Terug naar boven


Algemene knierevalidatie

Naast de boven genoemde klachten kunnen er ook andere blessures of problemen ontstaan aan de knie welke al dan niet geopereerd moeten worden. Revalidatie daarvan is noodzakelijk en goede begeleiding van cruciaal belang.
 

Behandeling

Een veel gemaakte fout is dat men bij klachten een periode rust neemt en dan de activiteiten onverminderd hervat. Het weefsel is dan door de rustperiode verzwakt en dat vergroot de kans dat de klachten terugkeren.

Vandaar dat wij van mening zijn dat absolute rust meestal onverstandig is. De belasting moet weliswaar aangepast worden maar dan langzaam weer opgebouwd worden. Op die manier bereid je de knie voor op datgene wat je er later weer van gaat vragen.

Heb je een knieblessure of andere knieklachten en wil je hier op een snelle en effectieve manier van af? Mail ons je klacht en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om je te helpen bij een snel herstel!
Terug naar boven

Bel voor een orïenterend gesprek

050-549 86 21

Of wij nemen contact met u op:

4 + 5 =

Minder behandelingen nodig

Bij het Centrum voor Knieklachten heeft u minder behandelingen nodig dan bij de reguliere fysiotherapeut. Dat scheelt natuurlijk enorm in zorgkosten.